
 

 

ITEM # 01 l0666  

DEPARTMENT OF HEALTH. EDUCATION. AND WELFARE 
O F F I C E  O F  E D U C A T I O N  

W A S H I N G T O N .  D . C .  2 0 2 0 2  

May 30, 1980 

Mr. Stan Dublinske, Director 
School Services Program 
American Speech-Language Hearing Association 
10801 Rockville Pike 
Rockville, Maryland 20852 

Dear Mr. Dublinske: 

Recently, you requested a policy interpretation of the term "adversely affects educational 
performance" as it relates to speech impaired children. You indicated that the American 
Speech-Language-Hearing Association (ASHA) has received reports that some State and local 
educational agencies are requiring educational assessments of all speech impaired children as 
part of the evaluation process in order to determine their eligibility for special education and 
related services. 

The broad issue raised in your inquiry is whether the definition of "speech impaired" in the 
regulations implementing the Education of the Handicapped Act, Part B (as amended by P.L. 
94-142) is interpreted to mean that children with communicative disorders who have no other 
handicapping condition are ineligible for services as "handicapped children" unless educational 
assessments indicate concomitant problems in academic achievement. An interpretation is 
needed because "educational performance" is not specifically defined in the Part B regulations. 
However, the standard for determining whether a child fits into any of the categories of 
handicaps listed in the Act and regulations is that the impairment "adversely affects a child's 
educational performance." Under Section 602(1) of the Act, a child with one of the listed 
impairments must need special education to be a "handicapped child". For children who need a 
"related service" but no other. special education services, the Part B regulations in section 
121a.14(a)(2) allow a State to consider that service as "special. education", bringing those 
children within the scope of the Act. 
 
I agree that an interpretation which denies needed services to speech impaired children who 
have no problem in academic performance is unreasonably restrictive in effect and inconsistent 
with the intent of the Act and regulations. 
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There is strong support in the Act and regulations for a broad constriction of the term 
"educational performance". By its terms, the Act affords some services (and encourages States 
to provide more) to infants and preschoolers with the kinds of handicapping conditions listed in 
the statute. "Speech impaired" is one of those categories of handicapping conditions. Obviously, 
assessments of academic performance (through standardized achievement tests in subject 
matter areas) would be inappropriate or inconclusive if administered to many such children. The 
meaning of "educational performance" cannot be limited to showing of discrepancies in 
age/grade performance in academic subject-matter areas. 

The extent of a child's mastery of the basic skill of effective oral communication is clearly 
includable within the standard of "educational performance" set by the regulations. Therefore, a 
speech/language impairment necessarily adversely affects educational performance when the 
communication disorder is judged sufficiently severe to require the provision of speech 
pathology services to the child. 

The process for determining a child's disabilities and need for educational services is described 
in Sections 121a.530-533 of the Part B regulations. These evaluation and placement 
procedures contemplate that the diagnosis and appraisal of communicative disorders as 
handicapping conditions would be the responsibility of a qualified speech-language pathologist. 
See the definition of "speech pathology" in Section 121a.13(b)(12)j. 

Section 121a.432 sets minimum requirements for the evaluation procedures that public 
educational agencies administer. 

Section 121a.532(f) indicates the possible range of areas for assessment (i.e., health, vision, 
hearing, social-emotional status, general intelligence, academic performance, communicative 
status, and motor abilities). However, the "comment" following this section states: 

Children who have a speech impairment as their primary handicap may not need a 
complete battery of assessments (e.g., psychological, physical or adaptive behavior). 
However, a qualified speech-language pathologist would (1) evaluate each speech 
impaired child using procedures that are appropriate for diagnosis and appraisal of 
speech and language disorders, and (2) where necessary, make referrals for additional 
assessments needed to make an appropriate decision. 
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The “multisource" requirement of Section 121a.533(a)(1) makes public agencies 
responsible for using information from a variety of sources in interpreting evaluation 
data and making placement decisions. Listed sources include: "...aptitude and 
achievement tests, teacher recommendations, physical condition, social or cultural 
background and adaptive behavior". Following this section is a "comment" which 
clarifies the multisource requirement in relation to speech-language children: 

Paragraph (a)(1) includes a l ist of sources that  may be used by a public 
agency in making placement decisions. The agency would not have to use all 
the sources in every instance. For example, while all the named sources 
would have to be used for a child whose suspected disabil ity is mental 
retardat ion, they would not be necessary for  certain other handicapped   
children, such as a child who has a severe articulation disorder as his primary  
handicap. For such a child, the speech-language pathologist, in complying 
with the multi-source requirement, might use (1) a standardized test of   
articulation and (2) observation of the child’s articulation in conversational   
speech. (Emphasis added.) 

Any publ ic agency requirements which impose procedures more extensive or 
stringent than those in the Federal regulations must be scrutinized in light of these 
c lar i f y ing  comments .  I t  is  c lear  that ,  in  estab l ish ing the ex is tence of  a 
speech/language impairment that is "handicapping" in Part B terms, a professional. 
judgment is required. The basis for that judgment is the child's performance on 
formal and/or informal measures of linguistic competence and performance, rather 
than heavy reliance on the results of academic achievement testing. The impact of 
the child's communicative status on academic performance is not deemed the sole or 
even the primary determinant of the child's need for special educational services. It is 
the communicative status - and professional judgments made in regard to 
assessments of communicative abilities - which has overriding significance. 

In the event that the speech-language pathologist establishes through appropriate 
appraisal  procedures the existence of  a speech/ language impairment ,  the 
determination of the child's status as a "handicapped child" cannot be conditioned on 
a requirement that there must be a concurrent deficiency in academic performance.  
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It was not the intent of the Act to reduce services to handicapped children. The practice which 
you have brought to our attention could have that kind of negative effect. I appreciate your 
inquiry on behalf of children with speech/language impairment and trust that this response has 
made clear the Office's position on this issue. 

 

Edwin Martin 
Acting Assistant Secretary 
for Special Education & Rehabilitative Services 

cc:  Garry McDaniels 
     Jack Jones 

Tom Irvin 
Bill Tyrrell 
Jerry Vlasak 


